(1879) RAJA KALAKAUA MENGAKU MELAYU | Isytihar Hawaii Negeri Melayu?Sejak sekian lama, rumpun Austronesia ini turut dikenali sebagai rumpun Melayu. Pada tahun 1879, untuk pengetahuan semua, parlimen Haiwaii dengan bantuan Maharaja Abu Bakar, Sultan Johor pada ketika itu telah mengusulkan satu usul yang bertajuk, “Penyatuan Dunia Melayu”. Raja Kalākaua, seorang Raja kerajaan Hawaii yang bebas pada ketika itu, merupakan antara orang yang mencadangkan penyatuan tersebut. Mereka saling memanggil “Adik-Beradik Melayu Yang Hilang”.

Sumber:
The Patriots

———

Dapatkan Pelekat Kereta Eksklusif Sulalatus Salatin sekarang (saiz pelekat 10cm x 10cm)

1 PELEKAT RM18
PROMO 2 PELEKAT RM30
CAJ STANDARD KURIER RM5

Whatsaap untuk pembelian di nombor 011-1301 4479
https://wa.me/601113014479?text=Nak%20beli

Kredit audio:
“The Force Within” – Emotional Uplifting Cinematic Background Music
YouTube Whitesand

Composer: Whitesand (Martynas Lau)
Year: 2019
Title: The Force Within
✪ Subscribe for more Music: https://goo.gl/au5GJK
Join My Discord Community: https://discord.gg/upRwBdz
◉ Instagram: https://goo.gl/JN3LUb (@martynas_lau)
Listen to my music on Spotify: https://open.spotify.com/artist/3GXun…
Facebook: https://www.facebook.com/martynlaur

#SulalatusSalatin #KingKalakaua #Hawaii

source

23 comments

 1. Eya memang betul zaman dahulu…..melayu nie seluruh dunia ada kalau tgok sejarah…..negara asian….. Malaysia…Indonesia..Filipina….Thailand…dan lain2 BYK lagi keturunan melayu….cume agama lain2…..

 2. Firman Allah dalam Surah AI-Isra’ ayat 82:
  وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا
  ‘Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari al-Quran, ayat-ayat suci yang menjadi ubat, penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepada-Nya.’
  👍

 3. Saya anak muda umur 18..Dan saya baru saje berkecimpung Dalam sejarah awal melayu..Dan saya baru sedar melayu ni sangat agung tapi Di tutup oleh penjajah barat…Kita la pengembara laut Yang pertama mengelilingi dunia,Kita lah pusat dagang terkuat/terkenal dunia..bahasa melayu diangkat pada zamn 15 masihi/zaman hang tuah…Dan saya baru tahu Kita bukan hanya Di nusantara tapi Di SELURUH dunia..proto melayu/DNA melayu memang kuat tapi Kita X sedar n semua dah ditutup oleh penjajah.. majority bukti semua di sorok/bakar oleh penjajah..bangkit la Melayu

 4. Antara halangan untuk menyatukan semua bangsa melayu dalam satu negara adalah ketidaksepakatan maksud istilah Melayu itu. Sebagai contoh, Melayu di Malaysia menitikberatkan Islam sebagai asas identiti Melayu, sehingga mamak dan jawa pun boleh jadi presiden parti Melayu. Berbeza di Indonesia yang menganggap Melayu itu hanya satu suku kecil yang mendiami kepulauan riau, pesisir sumatra dan kalimantan, serta betawi. Di Indonesia, jawa, bugis, batak dll dianggap sebagai suku yang berbeza, bukan Melayu. Di Filipina pula, agama tak menjadi asas identiti Melayu. Sama ada Islam, Kristian, Hindu atau Buddha, itu semua boleh dianggap Melayu dalam konsepsi Melayu Jose Rizal. Namun ini sangat susah untuk diterima Melayu Malaysia yang cukup kental memegang Islam sebagai asa identiti Melayu. Kerana itu, Melayu Malaysia sukar melabel orang Filipina dan Batak yang beragama Kristian sebagai Melayu, namun begitu mudah menerima peranakan Arab dan India Muslim sebagai Melayu (dan dijadikan pemimpin dalam parti Melayu).

  Kepelbagaian konsepsi identiti Melayu ini menjadi penghalang besar bangsa Melayu membentuk satu negara yang mencakup seluruh wilayah Nusantara.

 5. menangis tgk video ni, x sangka kita bgsa yg ckup hbat, di akhir zmn ni kbnykkn rahsia rahsia lama bnyk yg trbongkar… kebangkitan Islam di akhir zaman adalah dr. timur… smoga kitalah bgsa yg trpilih.

 6. Alhamdulillah, berilah keselamatan dunia akhirat kepada seluruh umat Islam bangsa Melayu walau di mana saja berada. Jadilah kami bangsa yang menebarkan Islam, keadilan dan memakmurkan dunia. Amin.

 7. Hasil perbincangan ahli sejarah, membenarkan bahawa raja kalakua adalah dari ras melayu, sebab bangsa melayu dan nusantara seperti viking, dimana menguasai ilmu laut sejak sebelum masihi, lagi bangsa ini mengembara ke kepulauan hawaii, selatan amerika, australia negara2 kepulauan pasifik, termasuk jepun, malah ada diantara bangsa ini pergi sri lanka pantai timur afrika dan pulau2 di kepulauan hindi

Leave a comment

Your email address will not be published.